Защо трябва да се практикува секс?

Основната функция на секса, разбира се, е възпроизвеждането. Но колко често нормалните хора правят секс, за да заченат  дете? Приблизително в 5% от случаите. Има един наивен въпрос: „Защо правим секс?“

Защо хората правят секс? Първоначалната цел на това действие – разбира се, е създаване на потомство. Въпреки това, в процеса на развитието и формирането на сложна система от социални отношения тази страна на интимния живот е „обрасла“  с много допълнителни функции.

Сексът днес е ритуал, защото той съответства на една от интерпретациите на обредното  поведение – действието се повтаря, и след известно  време променя  първоначалния си смисъл. Освен основната цел, сексът е релаксиращ, разсейващ, и има ролята на помирител. От многото съставки на човешкия живот  от особено значение са три аспекта на секса: удоволствие, подобряване на здравето и сближаване.

Цялата любов е в главата

Това е вярно. Въпреки факта, че оргазъмът е    каскада от рефлекси на вегетативната нервна система – той може да бъде или подкрепен  или блокиран от мозъчната кора. Следователно, ние можем уверено да  твърдим, че основните елементи на системата на оргазма   се намират в главния мозък – и при мъжете и при жените.

Защото оргазмът е усещане. Гръбначно-мозъчният рефлекс, не подкрепен от мисли и чувства се различава  от един акт на любов, както суха коричка хляб от изискана трапеза.

Най-важното нещо за нас в секса – това със сигурност е удоволствието. Хормоните, произвеждани в мозъка по време на полов акт, имат ясно изразен психоактивен  ефект  и стимулират секрецията на ендорфини, които предизвикват приятни усещания с различна интензивност – от релаксация до еуфория.

Ендорфините – ендогенни морфини – са наречени „в чест“ на опиатите с растителен произход, поради приликата на техните действия с опиума и морфина. Усещането за удоволствие и емоционално възстановяване са  подобни на наркотично опиянение, така че в преследването на неповторими усещания, някои хора са склонни да правят секс отново и отново …

Еротичното (в)лечение.

В тантрическите сексуални практики сексът се използва  за изцеление от болести и за подмладяване. Въпреки това, основното условие на тантрическия секс е безкрайното  обичане на единствения партньор,  втората половина на хармоничната човешка същност.

Изцелителният тантрически  секс включва специална диета,  строг режим, специални упражнения, множество сложни свързани с това  ритуали. С модерния стил на живот, да се следват тези правила  е много трудно, затова пък „обикновеният оздравителен“ секс е винаги достъпен.

Ендорфините, произведени по време на полов акт, имат обезболяващ ефект чрез блокиране на   центрове на болката в мозъка, затова сексът е наистина ефективен при  лечението на някои патологични състояния.

Има случаи, където след полов  акт изчезват  фантомни болки, мускулни спазми,   типични за церебрална парализа. Описани са  случаи на отърваване от нелечими хълцания   след оргазъм.

Здравите хора под въздействието на сексуалната възбуда стават физически по-силни. Мускулната сила, тонус и напрежение, които придружават оргазъма, са подобни на тези, като при скокове, гимнастически упражнения,  игра на тенис или футбол.

Според някои данни, смъртността от различни заболявания сред мъжете, които са имали оргазъм два или повече пъти седмично, е 50% по-ниска, отколкото сред тези, които са имали оргазъм по-рядко от  един път на месец.

Любовни заболявания

Изкушени от удоволствието от секса, не трябва да се отнасяме към интимността като към безвредно удоволствие – най-вече да влизаме в контакт със случаен партньор. Освен  вероятността да получим „букет“ от болести, предавани по полов път, „Ван стенд найт“ с непознат човек обещава и  неочаквани последствия.

Не, не става дума за бременност  – в резултат на това приключение може да се получи  непредвидена в „договора за акт на изцеление и удоволствие“ … любов. Да, тялото е в състояние да изиграе жестока шега, и биохимичната реакция ще се насочи в неочаквана посока. В допълнение към планирания оргазъм идва „непланирана“ любов.

Става дума за това, че при жените по време на секс се отделя хормонът окситоцин, който засилва чувството на спокойствие и привързаност към партньора – това е, защо в повечето случаи при полов акт те го асоциират с любов. При мъжете при оргазъм се отделят  вазопресин и тестостерон, които повишават чувствителността и емоционалното възприятие.

Забележително е, че разпределението на хормоналните рецептори в мозъка на моногамните и полигамните „индивиди“ са  различни. В зависимост от това мъжът или се влюбва в  партньора си  (моногамен  тип), или  чувства отчуждение (полигамен тип).

Като цяло, окситоцинът (при жените) и вазопресинът (при мъжете), стимулира родителско поведение и обезпечават образуването на двойки.

Така че, вие може неочаквано дапопаднете в  любовна връзка с грешния човек, с когото е било планирано само забавление, без сериозни последици. Това още веднъж потвърждава, че при избора на сексуален партньор се изисква старание. Биохимични изследвания са потвърдили хормонално метаболизма на един добре познат постулат :   старомодна  любов,   след това секс, но със сигурност щастието ще ги последва.

Крайъгълният камък на брака

Някои наивно вярват, че за нормален семеен живот, особено ако мъжът и жената са на  възраст, сексът не е задължителен.

Фатална грешка! Оскъдният сексуален живот е съкрушил много бракове. Сексуалната активност не само осигурява тонус на организма, но е и емоционален компонент за  нормализиране на отношенията. Някои двойки   мъдро прекарват уикенда без ставане от леглото.

Въпреки това, много от тях далеч не са млади и имат дълъг и щастлив съвместен живот. Нито децата, нито парите, нито общите интереси – нищо не укрепва семейните взаимоотношения така, както сексът, когато хората се обичат помежду си и са обединени в едно цяло.

Това е отлично средство за помирение и разрешаването на конфликти. Мозъкът под влияние на успокояващия отговор на хормона окситоцин безметежно реагира на привидно неразрешими проблеми. Сексът като мивка, изчиства света на мизерията и ви кара да забравите за стреса на ежедневието.

Препарати за потенция: „първа помощ“ за секса

Какво да правим ако има любов и любим човек, а няма секс? Това често разрушава щастието на мъжете и жените.

Първо, не забравяйте за главната ерогенна зона на човека – мозъка. В крайна сметка, сексът сам по себе си   в явното му разнообразие, е акт доста тривиален, и само мислите и чувствата правят този процес уникален и незабравим.

Второ, надеждните и безопасни продукти за за потенция помагат в трудни времена. Сексът – това е много повече от сбора на неговите движещи се части, но не можем да пренебрегнем тези части. В последния половин век експерименталната наука приложи прогресивни методи за лечение на сексуалните разстройства. Сексуалната дисфункция може да се лекува с лекарства.

Проблемите с ерекцията – не са причина да лишавате себе си и вашия любим човек от  естественото и необходимо удоволствие. Защо има  нужда от секс е интуитивно понятно и без аналитичен подход. Основното нещо е  да се разбере  и приеме  факта, че това не е проява на „неизбежните  аспекти на човешката природа“, а неизчерпаем източник на радост и удоволствие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *