11 генномодифицирани животни, които скоро ще се появят сред нас – I част

Изминаха почти 16 години, откакто се роди клонираната овца Доли. И тъй като тя вече е избледняла в нашата културна памет, ето един нов поглед към единадесетте нови генетично проектирани животни, които може скоро да започнат да се появяват по дворове и хранителни магазини.

1. Плъхове с дистанционно управление

Свързвайки мозъка на плъх с електроди, екип от SUNY през 2002 г. установява, че  могат да сe подават команди на малките гризачи , за да завиват наляво или надясно с помощта на дистанционно управление. И въпреки че това вбеси някои от активистите в борбата за правата на животните – дори и един от учените допусна, че това е „донякъде страховито“ – Пол Рут Волп,  професор по биоетика в университета Емъри, не бе отстранен от поста си.

В интервю миналата година за списание GeneWatch,  той попита с какво програмирането на  „робоплъховете“  по същество се различава от обучението на делфините да изпълняват трикове или слоновете да влачат товари.

2. Сексуално  успешни нестареещи плодови мухи, които могат да усетят аромата на светлината

Учените подлагат плодовите мушици на всякакви генетични промени вече много години, създавайки едни  видове, които растат бързо, но носят стерилни гени, други, които дават само мъжко или само женско потомство, трети – които не стареят, и четвърти – които могат да усетят аромата на синята светлина.

И докато първите два експеримента  помага за контрол на популациите на плодовите мушици в селскостопански райони,   последните два са помогнали на учените да разберат как работят  невроните и свободните радикали в организма  на плодовите мухи – открития, които един ден може да бъдат приложени и на хората.

3. Екологично чисти свине

Изследователи от университета на Онтарио генетично променили Йоркширските свине така, че сега те произвеждат тор, който с 30 до 70% по-малко замърсява околната среда отколкото обикновения – основен източник на замърсяване с фосфор в големите ферми за такива животни. Генетично програмирайки свинете да усвояват определена форма на фосфора в тяхната храна, учените открили, че те могат да намалят общата маса фосфор в свинския тор.

4. Светещи в тъмнината гончета


Екип  южнокорейски учени внедри в двегодишното кученце  Teгон ген, който го кара да свети в тъмното. „Tегон открива нови хоризонти, доколкото въведеният ген, който кара кучето да свети, може да бъде заменен от гени, които предизвикват фатални заболявания при хората“, казва водещият изследовател Лий Бонг-Чун.

Учените се надяват, че Tегон и други животни, включително маймуни резус и свине, които са били принудени да светят в тъмното, ще им помогнат да  идентифицират усложнения от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

5. Бързорастяща сьомга

В момента в Съединените щати обмислят възможността да се разреши генетично модифицирана сьомга, която расте почти два пъти по-бързо от нормалното. Ако това бъде разрешено, тогава тази сьомга ще бъде първият официално  разрешен генно проектиран продукт за храна на човека. Привържениците на тази идея твърдят, че  бързо растящата сьомга ще бъде благословение за някои фермери, докато критиците твърдят, че това ще бъде вредно за околната среда, за здравето на популацията на сьомгата, и за хората, които могат да получават повече хранителни вещества и повече алергени от тази храна.

6. Фармацевтична дойна крава

Учените са намерили начин да получават медицински препарати от протеини, добити от мляко на генетично модифицирани кози и крави. Това е доста стара новина – учените го правят от 1989 г. насам, но тази област се е разширила през последните години, след като производителите на лекарства са намерили начини да получат необходимият материал от животни на по-ниска цена, отколкото при производство в лаборатория.

Следва

http://30dumi.eu/2012/06/11-gennomodifitsirani-zhivotni-koito-skoro-shte-se-poyavyat-sred-nas-i-chast/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *