Африканските магически кръгове бяха признати за живи

Биологът Уолтър Чинкел описа за първи път  жизнения цикъл на магическите африкански кръгове. Местните жители наричат тези формации „следи на боговете“. Статията на Чинкел е публикувана в PLoS One.

Вълшебните кръгове са кръгли образувания в   равнините в Югозападна Африка. Те обикновено са лишени от тревна покривка и може да достигнат  диаметър от 12 метра. Причините за  появата на тези формации все още са неясни, въпреки че има няколко хипотези – например, че тези кръгове са резултат от насекоми (какви именно не е определено).

В новата си работа Чинкел е изследвал динамиката на развитие  и  преместването на тези петна, използвайки сателитни изображения. Оказало се, че тези кръгове има свой жизнен цикъл – той започва с изсъхването на тревата, продължава с растеж и завършва със зарастване на магическия  кръг. Заслужава да се отбележи, че по време на живота си  кръговете не остават на място, а са  непрекъснато в движение.

Екстраполирайки събраните данни, наред с други неща Чинкел изчислява продължителността на живота на един типичен кръг. Както се оказва, това зависи от размера и средно е 41 години. В тази общност, може да има и кръгове с живот над 70 години. Според   биолога, резултатите му може да помогнат при определяне на свойствата на тайнствените кръгове, и евентуално да подсакаж нещо за тяхното естество.

 

http://30dumi.eu/2012/06/afrikanskite-magicheski-kra-gove-byaha-priznati-za-zhivi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *