България с най-нисък брутен вътрешен продукт в Европа

Най-нисък БВП сред   страните от ЕС през 2011 г. има  България. Най-високото ниво на БВП в ЕС е регистрирано  в Люксембург. В тази малка страна БВП на глава от населението е почти 2,5 пъти повече от средния БВП в ЕС. Холандският БВП е превишил средния за ЕС с 30% , а  в Германия, Швеция, Ирландия и Австрия – с 25-30%.

Финландия, Белгия и Германия са показали резултат с  15% -20% по-висок  от средния в ЕС, докато Франция и Великобритания   само с 5% -10%. В Италия и Испания БВП на глава от населението е на нивото на средния в ЕС.

Кипър завършва годината с 90% от БВП средно за ЕС, докато Словения, Малта, Гърция, Чехия и Португалия изостават средно с 15% -25%.

БВП на Словакия е 25% под средното в ЕС.

БВП на Естония, Унгария, Полша и Литва  изостава от средния за ЕС  с 30% -40%, докато БВП на Латвия – с цели 40%. Най-нисък БВП имат   Румъния и България (50% и 55% под средния в ЕС).

Данните на Евростат обхващат 27-те държави-членки на ЕС, три страни от Европейската асоциация за свободна търговия, четирите кандидати в ЕС и двете страни, които са потенциални кандидатки.

Фактическото индивидуално потребление в ЕС варира от 44% (България) до 150% (Люксембург) от средния показател.

През май  икономическата дейност в Европа отново падна до ниво от преди три години.


http://30dumi.eu/2012/06/iznenada-ba-lgariya-s-naj-nisa-k-bruten-va-treshen-produkt-v-evropa/

Related Posts

One thought on “България с най-нисък брутен вътрешен продукт в Европа

  1. пРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪГОТЯТ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ ИМ ВЯРВАМЕ.пРОСТО СЕ УКРИВА ПРОДУКЦИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ.сЛЕД КАТО ПЛАЩАТ НА РАБОТНИЦИТЕ НА РЪКА И ГИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА.оТКЪДЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ДА ПЛАЩАТ НА РЪКА?То е ясно.От скрито произведената продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *