Британската Excalibur Almaz до 2015 г. ще стартира експедиция до Луната

Британската компания „“ Eкскалибър Алмаз“ (Excalibur Almaz),  базирана на остров Ман, обяви плановете си да стартира през 2015 г.  пилотирани мисии до орбитата на Луната. Според ръководителя на фирмата Арт Дюла,   разходите за пътуване ще бъдат около 100 милиона паунда (150 милиона долара) на човек. В случай на изпълнение на тези планове, местните коментатори отбелязват, че такъв полет ще бъде първият, след мисията на „Аполо 17“ на Луната през 1972 г..

Според информацията досега Excalibur Almaz по-рано е закупила от руската военно-промишлена корпорация „НПО инженеринг“   четири капсули и две изведени от експлоатация космически станции „Алмаз“ и ги е оборудвала с модерна електроника и  софтуер. Капсулите са в състояние да доставят на орбиталната станция екипаж от трима души и да осигурят тяхното завръщане на Земята, а всяка от капсулите може да се използва по този начин 15 пъти. Според Дюла, пробният полет трябва да се проведе през 2014 г..

Според плановете на Excalibur Almaz една от тези  капсули, изстреляни с ракета-носител „Союз-ФГ“ от космодрума в Байконур, ще достави екипажа на една от принадлежащите на компанията космически станции на ниска околоземна орбита. От там станцията, снабдена със специални микро-двигатели, ще се отправи заедно с екипажа на лунна орбита. Минималното разстояние, на което ще може да се приближи до повърхността на естествения спътник на Земята, е около хиляда километра.

Желаещите да се присъединят към екипажа ще трябва да имат не само определена сума пари и отлично физическо и психическо здраве, но също и да изкарат специализирано обучение за период от една година. Те ще трябва да могат да управляват апарата самостоятелно, тъй като професионални астронавти няма да вземат участие в тази „Одисея“, отбелязват от  британската компания. Основният контрол ще се извършва с компютърни системи.

Относително ниската скорост предполага, че пътуването до Луната и обратно ще отнеме до осем месеца, а дължината на маршрута ще е около 800 хиляди километра. Предвижда се, че на обитаемата космическа станция с обем от 90 кубически метра, членовете на експедицията ще бъдат в състояние да извършват научни експерименти, използвайки оборудване, доставено с капсулата.

Апаратите за експедицията сега са в хангар на остров Ман. Единственото изключение е само за една от капсулите: тези дни тя е изложена публично близо до конферентния център на кралица Елизабет II в Уестминстърс.

http://30dumi.eu/2012/06/britanskata-excalibur-almaz-do-2015-g-shte-startira-ekspeditsiya-do-lunata/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *