„Нашата Вселена може да е детски проект за научна изложба в друга Вселена“

По време на конференцията  на „Института за търсене на извънземен разум“ астрофизикът от Университета на Калифорния Алексей Филипенко даде необичаен отговор на въпроса „Имало ли е Божествена искра в Големия взрив?“. Според учения,  за да се обясни произхода на Вселената не е задължително да се вземе предвид Божественото участие, пише  The Daily Mail.

В същото време американецът от руски произход, не отрича съществуването на Бог:  Вселената може да се обясни без Негово участие. Така нареченият „Голям взрив“ се случил  преди около 13,7 милиона години само благодарение на законите на физиката.

С Филипенко е съгласен  колегата му- астрономът от проекта SETI Сен Шостак. Ученият обясни, че на  субатомно ниво в квантовата механика, материята и енергията може да бъдат взети буквално от нищото.

„В квантовата механика  вибрации може да породят пространство. Ако, например, намирайки се в стаята, вие сте в състояние да изкривите пространството и времето по необходимия начин, можете да създадете по този начин нова вселена. Не е задължително да попаднете в нея, но можете да я създадете. Защото може да се окаже, че нашата Вселена – това е просто детски проект за научна изложба в друга Вселена“, смята астрофизикът.

В края на доклада си Филипенко предложи „да се опрем  на законите на физиката“, тъй като ние все още не знам какво е довело до   “ Божествена искра“.

http://30dumi.eu/2012/06/nashata-vselena-mozhe-da-e-detski-proekt-za-nauchna-izlozhba-v-druga-vselena/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *