Откриха центровете в мозъка, отговарящи за любовта и сексуалното желание

Международен екип от изследователи  създаде първата карта на участъците в мозъка, които отговарят за образуването на  чувствата любов и сексуално желание.

„Никой  никога не е съпоставял тези две чувства, за да намери механизмите за тяхното активиране. Ние не знаехме какво да очакваме: И двете можеха да бъдат напълно самодостатъчни и напълно отделени. Оказва се, че любовта и желанието се активират от отделни, но свързани области в мозъка, „- заяви професорът по психология в университета“ Конкордия „Джим Пфаус, съобщава РИА Новости.

Заедно с колеги от САЩ и Швейцария, Пфаус анализира резултатите от 20 различни изследвания, които оценявали мозъчната дейност, докато участниците гледат еротични снимки  или гледали снимки на хора с особено значение за тях. Чрез комбинирането на тези данни, учените били в състояние да формирата пълната карта на любовта и желанията в мозъка. Те открили, че две структури в главния мозък, особено lobus insularis и стриатума, са отговорни за превръщането на сексуалното желание в любов.

Любовта и сексуалното желание се активират в различни региони на стриатума. Областта, активируема  от сексуалното желание, обикновено започва да работи под влиянието на разбира се приятни неща, като например секс или храна. Областта, която се активира от чувство на любов, участва в процеса на проследяване на такива неща като награда и удоволствие, с вродена  ценност. Предвид това, когато чувството за сексуално желание прераства в любов, тя заема друго място в стриатума.

Освен това  изследователите  открили, че този район на стриатума също така е свързан с наркоманията.

„Любовта – това е навик, който възниква от сексуалното желание, когато това желание е удовлетворено. В случая работи същия принцип, когато хората стават зависими от наркотици „- казва Pfaus.

В същото време любовта не е непременно лош навик. Това чувство активира   сигналите в мозъка, които участват в образуването на моногамна двойка за живеене и създаване на потомство. Някои области в мозъка са по-малко активни, когато човек е влюбен, в сравнение със състоянието, когато изпитва сексуално желание.

„Въпреки че сексуалното желание има доста конкретна цел, любовта е по-абстрактна и многостранна, и следователно по-малко зависи от физическото присъствие на някой,“ – казва изследователят.

http://30dumi.eu/2012/06/otkriha-tsentrovete-v-moza-ka-otgovaryashti-za-lyubovta-i-seksualnoto-zhelanie/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *