Признаха за канцерогенни отработените газове от дизелови двигатели

Изгорелите газове от дизеловите двигатели са класифицирани към групата на канцерогените, а  от бензин – са останали в групата на вероятно канцерогенни.

Работната група на Световната здравна организация (СЗО), след седмица на дискусии призна, че  отработените газове, произведени от дизелови двигатели са  канцерогенни. Те са разпределени в група 1, докато от 1988 г. бяха в групата 2А („потенциален канцероген“). Експертите на организацията заключиха, че наличните научни данни показват, че емисиите увеличават риска от рак на белите дробове. В допълнение, според констатациите на СЗО има   информация, че дишащите такива отработени газове хора,  са изложени на риск от рак на пикочния мехур.

Въпросът за промяна на класификацията на този тип  изгорели  газове е бил представен пред специалистите още  през 1998 г. Новият извод е направен след мащабно изследване на Националния онкологичен институт на САЩ, което бе публикувана през март 2012 г.  Учените изследвали ефектите на отработените газове от дизеловите двигатели върху миньори. СЗО отбелязва, че съвременният човек е подложен на въздействието на значителното влияние на такива газове, не само от колата си, но също и от други  коли, влакове, самолети и електрически генератори.

Експертите от СЗО подчертват, че през последните два века в света – предимно в Северна Америка и Европа са били въведени по-строги стандарти за дизелови и бензинови двигатели. „Има пряка връзка между стандарти и технологии: стандартите подтикват  технологиите, а новите технологии водят до по-строги стандарти“ – се казва в съобщение на организацията. Нейните експерти отбелязват, че през последните години  в  дизеловото гориво има по-малко серни примеси и двигателите са по-икономични. В същото време в няколко развиващи се страни, екологични стандарти за двигателите не съществуват.

На същото заседание на СЗО е решено изгорелите газове от бензинови двигатели да останат в група 2В („вероятно канцерогенни за човека“). В същият списък миналата година влезе и излъчването от мобилни телефони.

http://30dumi.eu/2012/06/szo-prizna-otrabotenite-gazove-ot-dizelovite-dvigateli-za-kantserogenni/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *