Протеин спира остаряването

Eкип от учени от университета в Осака е открил, че един от протеините в системата на комплемента на човека, влияе директно върху  неговото стареене. И са намерили възможност да му  влияят, като практически напълно  спрат процеса на стареене при хората.

Японски учени открили, че протеинът C1q е отговорен за стареенето на човешките клетки. Преди това се е смятало, че той, подобно на други протеини в системата на комплемента на човека, е предназначен да предпази организма от въздействието на чужди агенти и да участва във формирането на имунната система на човека. Тази система представлява комплекс от  протеини, които постоянно присъстват в човешката кръв. Специалисти от университета на Осака успели да  да повлияят на C1q по такъв начин, че процесът на стареене напълно да спре. С други думи, японските  учени са много близо до откриването на тайната на вечния живот.

Все пак, това феноменално откритие има един съществен недостатък – „приспивайки“ C1q протеина и забавяйки процеса на стареене, се  губи  имунната    система, каквато от раждането си имат всички човешки същества. Учените все още не могат да повлияят на този протеин така,  че и процесът на стареене да спре, и имунната система да продължава да функционира, но в тази посока сега се работи.

Кой знае, може би много скоро хората на Земята ще бъдат в състояние да се избавят от вековния страх от неизбежното остаряване.

http://30dumi.eu/2012/06/yapontsite-otkriha-veshtestvo-koeto-spira-stareeneto/

Related Posts

One thought on “Протеин спира остаряването

  1. Малко да „осветим“ нещата – системата на комплемента е сбор от 9 групи от над 25 протеина, и е една от защитите на организма, но не единствената. Насочена е да действа срещу клетки но не и срещу вируси, чужди неклетъчни частици. Целта на въпросната система на Комплемента е да „вгради“ канали в мембраната на „лошите“ клетки, да улесни нахлуването на вода вътре в тях, което води и до техния разпад. Изключително силен механизъм, но все пак с ограничено поле на действие. Каскадата от реакции е сложна, но в общи линии това е, което се случва :) Новината ми прилича на поредната шега, но все пак ако имате официален източник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *