Създадоха чип, който управлява мускулите

Група учени от университета в Линкопинг, занимаващи се с изследвания в областта на органичната електроника, е създала микрочип, който може да контролира доставката на невромедиатора ацетилхолин, което дава възможност за химичен контрол на мускулите.

Новото устройство е създадено на основата на предварително разработени транзистори, които могат да провеждат  положителни и отрицателни йони, а така също и биомолекули. Учените успели да  обединят в един транзистор два йонни  канала и обичайните чипове, на базата на традиционната силициева електроника.

Благодарение на новата технология  учените могат, например,  да изпращат химически сигнали до мускулните синапси, където естествената нервна система по някаква  причина не работи. Предимството на химическите схеми за управление, в частност с помощта на ацетилхолин е в състоянието им да „заобикалят“ дефектите на нервните центрове и пряко да контролират мускулните клетки. За това не е нужно да се прикачва микрочип на нервните окончания, което винаги е свързано с големи трудности и проблеми с отхвърляне.

В момента  транзисторите, разработени от шведските учени,  са в състояние да контролират доставката на сигналното  вещество ацетилхолин до отделните клетки и да управляват съкращаването на мускулите.

В бъдеще се планира разработката на  химически чип, който да е в състояние да изпълнява  сложни логически функции. Като такава разработка може да доведе до създаването на изцяло нови технологии за лечение  на наранявания  и хронични заболявания, чрез регулиране на различни физиологични процеси в  организма.


http://30dumi.eu/2012/06/erata-na-implantite-mikro-biochip-veche-upravlyava-direktno-muskulite/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *