Скоростно изчезва животът в океаните

Човешкият живот е свързан с морето. Морето ни храни,    дава ни възможности да си починем. Океаните предоставят 50% от въздуха, който дишаме. Без него ние ще умрем. Но сега, през 21 век, неговото бъдеще е под заплахата от катастрофа. През последните 30 години са изчезнали три-четвърти от някои морски животни – китове, делфини и акули, а една четвърт от кораловите рифове са загинали.

В Северна Европа вече се наблюдава 99% намаляване на рибните запаси. Новата оценка на Европейската комисия предупреждава, че видове като треска, хек, скумрия, ще изчезнат в рамките на едно десетилетие.

Проф. Робъртс, консултант във филмите от поредицата „Синята планета“, създадена от Би Би Си и един от най-уважаваните британски морски биолози казва:

„Океанът се е променил за последните 30 години повече, отколкото за цялата човешка история преди. ще минат само 40 или 50 години и в него ще има множество “ мъртви зони „, където ще отсъства всякакъв живот, а в други области на морето ще просперират само медузите.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *