Черепите на хората се удължават скоростно

Антрополози от университета в Тенеси са провели оригинално проучване и са установили, че формата на главата на американците се променя. Защо това се случва все още не се знае, но е ясно, че черепите на белите американци са станали по-големи, по-високи и по-тесни, а лицата  съответно са  стеснени и разтегнати по височина. Възможно е  това да се отнася и до останалата част от населението на планетата.

Проучването е проведено от  учени от катедра „Съдебна антропология в Университета на Тенеси, Ноксвил.

Учените изследвали 1 500 черепа на американци  от средата на 1800 до средата на 1980 г., и открили странен феномен: Средната височина от основата до върха на черепа при мъжете  се е увеличила  с 8 мм,  а черепният  обем се е увеличил с 200 кубически сантиметра – почти колкото топка за тенис.

При жените  увеличението е от 7 мм и 180 кубически сантиметра. В резултат на това черепът е станал  по-висок с впечатляващите 6,8% от края на 1800, а височината на тялото се увеличава с 5.6%, а дължината на бедрената кост само с 2%.

Изследователите не могат да определят точно причините за промените във формата на главата на американците. Не е ясно дали това се дължи на еволюционни промени, или с промяната на начина на живот, който при съвременните хора е много по- различен от този на техните предци.


http://30dumi.eu/2012/06/zagadka-zashto-vse-poveche-hora-sa-s-uda-lzheni-cherepi/

Проучванията са проведени само при американците от европейски произход, защото учените имат за тази група най-много образци. Въпреки това е възможно промените в костите да са се появили и в други части на света, така че тази тенденция да е обща за цялото човечество.

Промените стават много бързо  и ни карат да се замислим за това, което рисуват писателите на научна  фантастика, описващи хората на бъдещето като слабоподвижни създания, с непропорционално големи  глави, къси крака, дълъг торса и ръце.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *