„Voyager 1“ навлиза в дълбокия Космос

Космическият кораб „Voyager 1“  излиза в дълбокия космос. В момента той напуска последната линия – границата на хелиосферата, която като гигантски балон около Слънчевата система, я предпазва от ефектите на междузвездната радиация.

Това е първият в историята, направен от човека апарат, който навлиза  в дълбините на Вселената. Сега се намира около 18 милиарда километра от Земята – това разстояние апаратът на НАСА измина за 35 години. Сега   скоростта му е 10 километра в секунда.

Чрез радиовълни „Вояджър 1“ все още   изпраща сигнали до Земята – заради огромното разстояния те идват с 16-часово закъснение. Очевидно  машината вече е  изложена на високи температури, се казва в статията, авторът на която се позовава на списание The Atlantics.

За доближаването му към края на хелиосферата говори  фактът, че през последния месец около уреда с 10% е увеличен броят на частиците от междузвездния вятър. Хелиосферата, която се формира, грубо казано, от потоците на слънчевия вятър, не  пуска вътре  космическите лъчи отвън, но в близост до условния и край, броят на „чуждите“ частици се увеличава.

Да се разбере кога точно Вояджър 1 ще излезе в междузвездното пространство ще е трудно. Учените се надяват да открият някои „издайнически знаци“ като, например, промяна на посоката на магнитното поле и вида радиация. Междузвездният вятър е по-бавен от този на Слънцето, той е по-студен и по-плътен.

Специалистът по програмата Voager Едуард Стоун казва, че учените всеки ден с голям интерес  изследват данни от устройството,  няколко часа без прекъсване го „слушат“. Това е невероятно вълнуващо от научна гледна точка – да се види и чуе нещо, което никой не е виждал или чувал преди това“,  споделя той.

Двете сонди Вояджър 1 и Вояджър 2 бяха изстреляни от НАСА през 1977 година. Първоначалната цел беше да се изследват Юпитер и Сатурн и те наистина предадоха за първи път висококачествени изображения на гигантските планети. Смяташе се, че сондите ще престанат да съществуват през 1981 година. Но след изпълнение на първоначалните им задачи, те бяха  изпратени до различни части на хелиосферата, за да изследват и най-отдалечените кътчета на Слънчевата система.

В действителност Вояджерите бяха изпратени за търсене на извънземен разум. Те съдържат послание за извънземните цивилизации, а именно, позлатени дискове с основна информация за нашата планета, представена в звуци и образи.

Човешката реч е представена с кратки поздрави на 55 езика, шепот на майката, плачещо бебе, природата – гласове на птици и животни, шума на прибоя, вятър и дъжд, гръмотевици, отекващи вулкани. Също така на диска са записани фрагменти от творби на Бах, Моцарт, Бетовен, джаз от Луис Армстронг, Чък Бери и народна музика от много страни. Вояджър носи и песента  „Излел е Делю хайдутин“, изпълена от Валя Балканска,

Voyager 1 за пръв път в историята на космическите полети достигна външните граници на Слънчевата система и сега е най-отдалеченият от Земята и по този начин най-бързодвижещият се обект, създаден от човека. Voyager 2 е  първото и единствено устройство, достиганло Уран и Нептун.

Сондите са оборудвани с по три ядрени генератори, предназначени за непрекъсната работа до 2020 г.

http://30dumi.eu/2012/06/kosmicheskiyat-korab-voyager-1-izliza-v-da-lbokiya-i-napa-lno-nepoznat-kosmos/

Related Posts

One thought on “„Voyager 1“ навлиза в дълбокия Космос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *