Японци отгледаха напълно функционален човешки черен дроб

Учени от Япония за първи път в света успяха да „отгледат“ напълно функциониращ човешки черен дроб, като са използвали стволови клетки. Това постижение в бъдеще ще намали нуждата от донори на органи за трансплантация, пише The Japan Daily Press.

Екип от университета в Йокохама, начело с Хидеки Танигучи, използва индуцирани плурипотентни стволови клетки, от които учените получили клетки – предшественици на хепатоцитите. Те след това били трансплантирани в главите на мишки, защото в тази част  циркулацията на кръвта в тялото е най-интензивна, което способствало  растежа и узряването на черния дроб. Независимо , че „отгледаният“ орган е само около 5 мм в диаметър, той е в състояние да изпълнява всички функции на човешкия черен дроб.

„Използвайки същите техники, можем да създадем и други органи, като панкреас,“ – казва Танигучи. И макар до практическото използване на този метод да има много време, учените вярват, че са направили огромна стъпка напред.

През декември 2010 учени успяха да отгледат пълноценна тъкан от човешкото тяло. Използвайки технологията на стволовите клетки, американски експерти създават фрагмени от черва. Експерти от Синсинати използвали както човешки ембрионални стволови клетки, така и индуцирани плурипотентни,  за да могат след това да сравнят възможността за  трансплантация на тъканите, получени от тях.

С помощта на химикали и биологични молекули   в условия ин витро е бил  симулиран  естествен  растеж на тъканите на етап   ембрионално развитие. За  28 дни  учените   успели да получат тъкан с триизмерна  структура, която отразява структурата на   тъканите на червата на бебето в утробата. Тези тъкани имали  всички клетъчни типове, характерни за червата, функциониращи в нормален режим.

http://30dumi.eu/2012/06/veche-otglezhdat-choveshki-cheren-drob-cherva/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *