Бозонът на Хигс вече официално е открит…

Откритието – или   възможното откритие на бозона на Хигс в ЦЕРН, лабораторията за елементарни е частици, намираща се близо до Женева, ще влезе в историята като триумф на науката, а сега започва истинската работа, пише „Гардиън“.

„Трябваха месеци и години за анализ, за  да се потвърди, че  частицата -това е  неуловимият бозон на Хигс. Физиците искат да знаят дали това е просто една  обикновена частица, използвани в теориите на физиката, или   тя представлява нещо по-необичайно и впечатляващо,“ – се отбеляза в статията. Бозонът на Хигс се  появява за първи път през 1964 г., в теорията, разработена от Питър Хигс  и петима други физици, напомня  изданието.

„Намирането на частицата доказва, че има енергийно поле, което запълва вакуума на наблюдаемото  пространство. То играе жизненоважна роля в създаването на масата на някои субатомни частици, които са градивните елементи на материята.“ – Казва авторът Йън Симпл.

„Ясно е, че трябва да се направят огромен брой експерименти, дори и след като бе обявено откритието“, – казва Стивън Уайнбърг, професор по физика в Университета на Тексас.

Възможно е, че частицата, която учените са открили, да  принадлежи към по-голямо семейство на частиците  Хигс. За да се разбере  това, ще трябва да се научи в големи подробности, как частицата се създава в Големия адронен ускорител и как тя се разпада на други, по-добре познати частици веднага след създаването си, отбелязва авторът.

„Това отнема много време. Не казвам десетилетия, но може да минато години, за да се проверят предвижданията на стандартния модел за това как една частица се създава и как се разпада.“ – казва Уайнбърг.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *