Древна спирална галактика шокира астрономите

Най-древната спирална галактика, отдалечена от Земята на 10,7 милиарда светлинни години, е заснета от орбиталния телескоп Хъбъл. Откритието, според астрономите, ги е шокирало.

Важното откритие е направено от група американски и канадски учени, които изследвали 300 изображения на древни галактики, направени от „Хъбъл“. Галактиката BX442 привлякла специално вниманието на астрономите със своите странни контури. След изучаване на нейния спектър със спектрографа Озирис, те открили, че BX442 е спирална галактика с три добре различими ръкави, а не обикновено натрупване на звезди, както се смяташе досега, пише The Nature.

„Самото съществуване на тази галактика ни потресе.  Според съвременните концепции, такива спирални галактики с добре оформени ръкави просто не трябва да съществуват в ранната история на Вселената“ – обясни същността на откритието ръководителят на изследването Дейвид Лоу от Университета на Торонто.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.