Музиката става все по-еднообразна

Поддръжниците на теорията, че преди музиката е била по-хубава, се сдобиха с нов аргумент. Както са изяснили от Испания, за последния половин век, тя е  станала доста по-еднообразна.

Експерти от Националния съвет за научни изследвания на Испания решили да сравнят произведения от различни жанрове на музиката по тембър, височина на звука и сила. Резултатите показали, че преходите между акорди, комбинации от ноти, тонът и самият избор на музикални инструменти стават с течение на времето все по-монотонни. При това гръмкостта на музиката се е увеличила значително, пише  LiveScience.com.

Наричайки тази тенденция „прогресивно  хомогенизиране на музикалния дискурс“,  изследователят  Хуан Сера (Joan Serra) съобщава, че докато през 1960 г. по радиото е можело да се чуе  изключително разнообразна музика, съвременните  мелодии се свеждат основно до набор на едни и същи популярни акорди и комбинации от ноти.

Но  Сера и колегите му не се оплакват и не призовават да слушате само джаз или класическа музика. Според него, напротив, е необходимо да се направи така, че старите мелодии да звучат модерно. Според Сера, загубата при цифровата обработка на звука може да се превърне в предимство: музиката от миналото ще звучи по различен начин и да се върне на мода.

„Старата мелодия, записана с помощта на съвременните технологии, които позволяват да се увеличи гръмкостта и, както и с някои леки преходи между акордите и нови аранжименти на инструментите,  може вече да се възприема като нова и модерна,“ – обяснява Сера.

Бел. ред. Този Сера се чуди как да оправдае все по-безумната промивка на мозъците с музика…….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *