Няма жертви и разрушения при земетресението в 15,52 часа

Силно земетресение разлюля Западна България в 15,52 часа. То е усетено най-силно в Перник, София, Монтана, Самоков. По-леко е почувствано в Пловдив, Плевен, Кюстендил.

Първоначалните данни на Европейския сеизмологичен център бяха, че трусът е бил с магнитуд 4,2. По-късно тази информация бе коригирана на 4,5 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на земетресението е бил на 20 км северозападно от София, на 7 км източно от Перник и на 15 км североизточно от Радомир – на 10 км дълбочина.

Измерванията на БАН са показали, че силата на труса е 4,2, а според Геофизичния институт на САЩ този показател е 4,6 по Рихтер.

Жител на Перник предаде за bTV, че положението в града като цяло е спокойно и няма паника. Трусът обаче е бил усетен доста силно, като в два от кварталите – “Тева” и “Мошино” повечето хора са излязли по улиците.

 

В източната част на града има сгради с паднали вследствие на земетресението комини, както и поне една такава сграда в центъра.

Пернишкият кмет Росица Янакиева съобщи, че земният трус е бил усетен най-силно в селата Мещица и Витановци. “Трусът е бил вертикален. В населените места, които са към село Мещица, хората са излезли навън. Трусът е бил усетен доста сериозно. На този етап нямаме сигнали за щети”, каза още Янакиева, която тръгна към района на проверка.

На дежурните телефони на Столична община няма подадени сигнали за щети или пострадали хора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе разговор с директора на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев. Той цитира данни на института, според които земетресението е било с магнитуд 4,2 и епицентър Перник.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *