Пчелите забавят стареенето си и дори могат да се подмладяват

Пчелите знаят тайната на младостта – такова заключение е  направено от изследователи в Университета на Аризона. Те казват, че пчелите са в състояние да връщат назад процеса на стареене на мозъка си, което им позволява да живеят по-дълго, ако съществува необходимост да се произвеждат храни и да се защитават кошерите. Това откритие може да ни научи да постигнем същия ефект, а за това, вярват учените, е нужно да се  промени начина ни на живот.

С този проблем се занимавал екип от учени от Норвегия, водени от професор Гро Aмдама. Те успели да „измамят“ по-старото поколение пчели, като ги принуждавали да изпълняват социална роля, която вече била прехвърлена на    новото поколение.

Това било  направено много просто: по-младите пчели-кърмилнички били отстранени от кошера, останали само старите пчели- берачки, кралицата и ларвите. И макар „производителността“ на кошера в някакъв период от време леко да намаляла, половината стари пчели приели новата/стара социална роля и след 10 дни  животът в кошера започнал да тече както обикновено.

„Предишни изследвания  показали, че пчелите, които се грижат за ларвите запазват способността си да изпълнява своите функции толкова, колкото ние ги наблюдаваме – казва Aмдам. Обикновено след като определена част от живота си пчелите прекарват за отглеждането на младото поколение, те отново се преквалифицират на берачки. След две седмици такава работа пчелите се  „износват“ и стареят, а мозъкът им губи някои от функциите си. “

Норвежки учени обясняват забавянето на процеса на стареене при пчелите с промените, на които са подложени протеините в мозъка им. Промяна на два протеина изследователите  наблюдавали в хода на изследванията си: пероксиредоксин  6 (също така присъстващ в човешкия организъм и предпазващ мозъка от деменция), и „съпровождащият“ протеин, който защитава други протеини от повреди.

Социален опит, активност на ума и тялото са тайните на младостта

Преди резултатите от тези изследвания да могат да се прилагат за създаване на „еликсир на младостта“, учените  трябва да направят многобройни експерименти с бозайници. Въпреки това, тъй като мозъкът на пчелата и човешкия мозък имат някои общи черти и протеини, а  „тези протеини реагират на конкретен социален опит“, то  „промяната в начина на живот може да помогне да се съхрани младостта още сега.“

Активността на ума и тялото естествено регулират нивата на ензимите, забавят процеса на стареене и помагат за предотвратяване на деменция. А за жените   много по-ефективен от лекарствата (това може да отнеме повече от десетина години), може да бъде активният сексуален живот.

http://30dumi.eu/2012/07/pchelite-znayat-tajnite-na-podmladyavaneto/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *