Русия иска Северният ледовит океан да се преименува на Руски

Учени от Института по експертни оценки излязоха с инициатива да сe замени името на Северния ледовит океан с Руски. Това предложение, пише РБК,  не е лишено от основания. Повечето от островите и архипелази в него принадлежат на Русия, а океанът основно е проучван от руски пътешественици, казват експерти.

„Най-голям брой острови в него има Русия. Всички пътешественици, свързани с усвояването му са руски. Има Индийски океан, има Японско море. Преименуването би затвърдило позицията, свързана с идентичността. Ние сме велика морска сила, защо да не можем да въведем името Руски ледовит океан „, – казва професорът в Московския държавен университет  Николай Павлюк, съобщава Руската информационна служба.

Богатият на петрол континентален шелф в Арктика е обект на множество международни спорове и борба за неговото владение. Русия неведнъж е трябвало да доказва собствеността си върху хребета Ломоносов. По време на експедицията „Арктика 2007“ е доказано, че това е продължение на сибирската континентална платформа, пише още агенция РБК.

Всяка държава, която има достъп до море, е собственик на 12 мили суверенни териториални води и на 200 мили икономическа зона в съответствие с Конвенцията по морско право от 1982 г. В същото време всяка страна има право да претендира за зона надвишава разстоянието от 200 мили от брега, ако континенталния шелф се окаже продължение на този отрязък.

Северният ледовит океан – най-малкият в океан на планетата (14.75 милиона кв. км.). За първи път е изолиран като отделен океан на немска карта от XVII век под името океана Хиперборейски океан. Руският адмирал Фьодор Литке го нарича Северен ледовит в 20-те години на XIX век. Западните държави го наричат Arctic Ocean (Арктически океан).

http://www.rbcdaily.ru/2012/07/24/cnews/562949984390029

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *