Ще побелее ли небето от аерозолния екран?

Един от начините за борба с глобалното затопляне – създаване в атмосферата на екран за защита  от слънцето чрез специално разпръснати частици – ще доведе до това,  небето да стане бяло и пет пъти по-ярко, се казва в проучване, проведено от американски учени, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Един от най-популярните световни проекти на геоинженерите за борба с глобалното затопляне – е пръскане със сулфатни аерозоли (фини прахови частици) в ниските слоеве на атмосферата. Предполага се, че това ще създаде екран, който ще отразява слънчевата радиация обратно в космоса и ще  забави темпото на затопляне. Идеята на проекта идва след изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г., когато в стратосферата попадат 20 милиона тона серен диоксид. След това от 1991 до 1993 г., средната температура в света спада с около 0,5 градуса по Целзий.

Учени от Калифорнийския технологичен институт (САЩ) са открили, че увеличаването на количеството на  аерозоли в атмосферата ще има странични ефекти, единият от които – много по-светъл цвят на небето през деня. Смята се, че 2% екраниране на слънчевата светлина може да направи небето пет пъти по-светло и по-ярко. Небето ще запази синкавия си оттенък, но по цялата земя ще изглежда „белезникаво“ и неясно, като над голям град в горещ ден.

Учените отбелязват, че има редица други ефекти, които могат да възникнат при разпръскване на аерозоли. Например, след залез слънце, в небето ще има дълго време явления, подобни на северното сияние.

„Нашето изследване дава на хората още една причина да  мислят за това дали искат  да постъпят по този начин. Ние изследвахме само  физиката на атмосферата, а белезникавото небе какво въздействие  ще има върху психиката на хората – никой не знае … но, че ще има- няма съмнение, „- казва един от авторите на проучването от Калифорнийския институт за технологии (САЩ), Бен Кравиц .

Друг ефект, който учените предвиждат,  е неконтролиран растеж на цялата растителност на планетата. Новите условия на осветление с яркост като под лампа с  дневна светлина, неминуемо ще доведат до ускоряване на фотосинтезата, което ще доведе до изтегляне от атмосферата на много повече CO2, отколкото е необходимо за тази биохимична реакция.

http://30dumi.eu/2012/07/aerozolnoto-ekranirane-na-sla-nchevata-svetlina-shte-napravi-nebeto-byalo/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *