Склонността към алтруизъм била фиксирана в участък на мозъка

Експерти от университета в Цюрих установиха, че склонността към филантропия зависи от размера на определена област на мозъка – колкото по-голям е размера на моста между темпоралния и париеталния дял, толкова повече човек е склонен да върши добри дела

В рамките на изследователския проект Neurochoice (мултидисциплинарно проучване на мозъчната дейност и нейното влияние върху вземането на решения от човека), изследвали биологичната основа за алтруистично поведение. Те изследвали представителна група от доброволци, които били помолени да дарят пари на човек, непознат за тях. Различното в това проучване е, че изследователите са се опитали напълно да пренебрегнат социалния и полов статут на субектите, както и тяхната възраст, които обикновено са разглеждани като фактор, влияещ върху вземането на решения.

По време на експеримента някои от хората отказвали да дарят пари по принцип, а други били „готови да помогнат.“ След изследвания с томограф, които били направени на всички доброволци, е открита пряка връзка между склонността да се жертват в полза на друг и обемът на малка част от мозъка, която се намира между темпоралния и париеталния дял. В случай, когато човек е готов да споделят парите си, този участък се е активизирал.

При алчните хора още в началото на експеримента се активизирала зона на мозъка, която се намира зад ухото (в задната част на темпоралния лоб). У хората, които са склонни към щедрост, този механизъм на „алчност“ се включвал само когато исканото дарение ставало много голямо (повече от 50%).

„Би било погрешно да се каже, че алтруизмът се определя единствено от биологични фактори – разбира се, имат значение и социалните процеси, като например възпитанието. Въпреки това нашето изследване потвърждава наличието на пряка връзка между анатомията на мозъка и алтруизма „, – казва ръководителят на изследването от Университета на Цюрих Ернст Фер.

Бел. ред. Логично е да се отбележи, предвид изследването на тези учени, че редица политически и икономически важни лидери у нас, практически нямат тази част от мозъка, отговаряща за алтруизма.

http://30dumi.eu/2012/07/ucheni-ustanoviha-che-uchasta-k-ot-moza-ka-e-otgovoren-za-praveneto-na-dobrini/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *