Стъпка към чистата енергия: мощен лазерен импулс може да реши завинаги проблема с енергията

Daily Mail разказва за разработката на метод за получаване на енергия чрез ядрен синтез. Изследванията се правят в Калифорния – в Националния комплекс за лазерни термоядрени реакции (NIF).

Методът трябва да послужи на хората да получат контролирана термоядрена реакция, подобна на тази, която протича в звездите и водородните бомби. За да направят  това, изследователите   облъчвали с мощен лазер кълба от  водородните изотопи деутерий и тритий. Под влияние на излъчването на лазера те се нагряват до много висока температура и се свиват стотици пъти, в резултат на което възниква сливане на атомите и емисии от неутрони, които могат да се използват за затопляне на вода и, следователно, да задвижват парна турбина с електрогенератор.

Наскоро с помощта на батерия от 192 лазера специалисти от NIF успели да генерират импулс с максимална мощност 500 трилиона вата – което е хиляда пъти повече, отколкото едновременно консумира  САЩ. Продължителността на импулса е била само   23 милиардни от секундата. Старши научният сътрудник в Масачузетския технологичен институт, д-р Ричард Петресо нарече това събитие “ забележително постижение. Учените са създали в лаборатория условия, до момента съществували само в недрата на звездите „, обясни той.

Засега  енергията, изразходвана за започване на реакцията надвишава изходната, но учените се надяват, че в крайна сметка ще бъдат в състояние да преодолеят прага на рентабилност.

 http://30dumi.eu/2012/07/sta-pka-ka-m-chistata-energiya-moshten-lazeren-impuls-mozhe-da-reshi-zavinagi-problema-s-energiya/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *