Учените ще „научат“ храната да предизвиква ситост по-бързо

Учените планират да създадат химически добавки, които да карат човешкия мозък   да  чувства  ситост, като изследователите разчитат, че „умните“ храни може да научат хората на умереност в яденето, съобщава Daily Mail.

Проучването е проведено от международен екип от специалисти, които работят по проекта  Full4Health, иницииран от Европейския съюз.

„Умната“ храна, която ние планираме да създадем трябва да склони хората към умереност на химично ниво, „- казва ръководителят на проекта и сътрудник в  Университета в Абърдийн (Великобритания) Джулиън Мерсер (Julian Mercer).

Според учения, храната ще съдържа  вещества, които обикновено заставят мозъка   да генерира  чувство на насищане и това усещане няма да се появява със закъснение, както при обикновената храна, а точно в момента, когато човек е получил достатъчно калории.

Според концепцията, която изследователите възнамеряват да приложат на практика, „умната“ храна  ще съдържат специални химикали, подобни на  хормоните – индикатори на ситост, чиято концентрация  в плазмата се увеличава при хранене.

„Ние знаем, че хранителните вещества от храната си взаимодействат с клетките на червата на химично ниво. В резултат на това се отделят хормони,  действащи като химически „пратеници“, с които до мозъка пристигат съобщения за  „пълен стомах“ – казва ученият от Университета на Копенхаген (Дания), Йенс Холст,  цитиран от вестника.

Знаейки принципа на работа на тази „химическа поща“, учените са успели да декодират „съобщенията“. За регулирането на апетита отговарят молекулите на ентероглюкагона (известен като глюкагоноподобен пептид-1), чието съдържание в плазмата на човешката кръв се увеличава след ядене от пет до десет пъти.

„Има редица химически вещества  – „хормони за насищане“, чиято концентрация в кръвната плазма се повишава рязко след хранене. Ние знаем само някои от химическите вещества, съдържащи се в храните, които ги карат да се активират. На тази основа ние се надяваме да се създадем изкуствена добавка, която може да бъде добавяна към храните, „- казва Мърсър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *