В Англия откриха мумии, приличащи на Франкенщайн

Британски археолози са открили мумии на хора, приличащи на Франкенщайн. Статия за това се появи в  LiveScience. По време на разкопки през 2001 г. на остров край бреговете на Шотландия, учените са открили няколко мумифицирани тела. Откритието е направено под основите на голяма  сграда и са на възраст около три хиляди години.

Учените анализирали две мумии – на мъж и на жена. Оказало се, че двете мумии са съставени от части на различни хора – мъжката най-малко от три, а женската най-малко от четири. Това е  установено чрез ДНК анализ, а също така с анализ на останките – например  следи от артрит в някои кости, както и отсъствието му в другите.

Според спецификата на мумифициране, тя е станала в блатата недалеч от мястото на разкопките. На свой ред радиовъглеродният анализ позволил да се определи, че от момента на смъртта и последващо мумифицирането на хората в гробовете им,  са минали повече от 600 години. Учените казват, че „рекомбинацията“ на телата е  извършвана по различно време – мъжът през  1440-1260 г. пр. Хр., а жената – 1310-1130 години преди Христа.

Изследователите вярват, че „рекомбинирането“ на телата не е случайно, а умишлено. Това се доказва от факта, че за различните мумии е извършено по различно време. Преразпределение на части от тялото може да бъде, според учените, част от ритуал за комбиниране на няколко рода в един. Възможно е също така останките на предци в далечното минало, да са били един вид  „документи“ за собственост върху земята.

http://30dumi.eu/2012/07/mumii-na-hora-frankenshtajni-sa-otkriti-va-v-velikobritaniya/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *