X -MEN вече ще се раждат по естествен начин

Учени от Университета Корнел (САЩ) и Университета на Калифорния в Лос Анджелис, изучавайки гените на 14 002 човека от цял свят , направили  неочаквано и ужасяващо откритие. Оказва се, че човечеството е придобило през последните няколко години нови, невиждани досега мутации. А считаните за редки наследствени заболявания  са се разпространили навсякъде.

– Знаех, че редки  варианти на променените гени се появяват днес, но нямах представа, че те ще бъдат толкова много! – с  изненада казва професорът по екология и еволюционна биология и биоинформатика от Университета в Калифорния,  Джон Новембр (John Novembre).

И има на какво да се чуди – в мнозинството изследвани са открити варианти на гени, които преди са били намирани от лекарите много рядко. Така у 10 621 души, от общо 14 002 изследвани,  е било открито  най-малко едно от 12-те наследствени заболявания, които не се считат за широко разпространени. Например най-известните са – множествена склероза, биполярно психично разстройство (маниакално състояние, преминаващо от маниакално към депресивно  и обратно), шизофрения, болестта на Алцхаймер и остеоартроза. И само 3 381 са здрави.

– Научни изследвания, извършени преди петдесет години показваха, че мутация на ген е имал само един човек на хиляда, а сега са пет хиляди души – казва Джон Novembre.

Каква е причината? Преди се е смятало, че  генетичните аномалии се появяват поради повишения радиационен фон и замърсената околната среда, гъмжаща от мутагени. Днес има още една напаст. Пренаселеността.

– Колкото по-висок е прирастът на населението, толкова повече мутации в генетичния фонд на човечеството се проявяват – обяснява ръководителят на изследването д-р Матю Нелсън.

– За последните десет хиляди години, броят на хората  е нараснал от няколко милиона до седем милиарда. А  най-голямото ускорение е настъпили през последните две хиляди години  или за последните сто поколения. В крайна сметка  с появата на земеделието и на индустриалната революция, човешкото съществуване става все по-комфортно и безопасно. А сред милиардите по-лесно и по-бързо се предават хромозоми от родителите на децата и се появяват повече възможности за мутации в генома.

В резултат  редки варианти на гени се появяват много по-често. И учените не изключват, че скоро могат да се появят нови видове мутации, които да водят до неизвестни промени в човешкото тяло.

Някои изследователи дори се  опитват да пофантазират на тема „мутанти“. Така доцентът от Университета на Калифорния професор  Дарън Kеснер предположи, че сред земляните скоро ще се появята фантастичните „X-Men.“ Те няма да излязат от тайните лаборатории, както в известния филм, а ще  се родят по естествен път.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *