Японките вече не са най-дълголетни

Японските жени за първи път от 25 години отстъпиха на жителките на Хонг Конг в рейтинга за продължителността на живота. Земетресението и вълните цунами през март 2011 г. е една от причините.

Средната продължителност на живота на японските жени е намалял през миналата година до 85.9 години, докато през 2010 г. е била 86.3 години.

А в Хонг Конг, според официални данни, средната продължителност на живота за жените е 86.7 години.

Япония водеше  класацията на жените в продължение на повече от четвърт век. Вярваше се е, че дълголетието на японските жени се дължи на здравословния им начин на хранене.

Заради земетресението с магнитуд 9,0, последвано от цунами, повече от 20 000 души загинаха или изчезнаха,  което понижи средната продължителност на живота.

Но дори и без тази катастрофа японските жени щяха да отстъпят лидерството на Хонг Конг, пише в доклад на Министерството на здравеопазването на страната. Сред другите фактори са  увеличаване на броя на самоубийствата сред жените, както и увеличаване на броя на фаталните заболявания.

Продължителността на живота на мъжете в Япония също намалява. Миналата година тя е била 79.44 години, въпреки че през 2010 г. е била 79.55 години.


http://30dumi.eu/2012/07/yaponkite-otsta-piha-na-zhenite-ot-hong-kong-po-proda-lzhitelnost-na-zhivota/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *