Заключено ли е човечеството в Слънчевата система?

В нашата култура все още е жива надеждата, че науката един ден ще ни превърне в огромна галактическа империя. Но това не е така. Имаме нужда  възможно най-бързо да се примирим с тази реалност, пише на страниците на The New York Times, професорът по физика и астрономия в Университета на Рочестър Адам Франк.

Тази година „Вояджър 1“, изстрелян от Земята преди около 35 години, трябва да пресече границата на Слънчевата система и да се потопи в мистериозното междузвездно пространство. Досега толкова далече не е достигал нито един създаден от човека обект. Въпреки че Voyager е един от най-бързите наши кораби, за да достигне границите на Слънчевата система му трябваха три десетилетия. За да стигне до най-близката звезда, той ще трябва да лети още 700 века.

Освен ако не се случи някакво научна чудо  абсолютно безпрецедентно в нашата история, е много вероятно   бъдещето на човечеството да бъде свързано със Земята и другите планети от Слънчевата система. Много е вероятно ние да сме заключени тук за много, много дълго време.

Истината е, че единственият ни известен начин за пътуване в космоса в момента има много по-общи неща с експлозията на барута, а не с „хиперсистемата за пътуване“ от Междузвездни войни“. Просто помислете за това.

Как ще се реши проблема с пренаселеността на нашата планета и изчерпването на природните и ресурси? Какво ще правим в случай на екологична катастрофа? Какво ще правим със собствените си тенденции  за самоунищожаване? Никакво спасение в съседните слънчеви системи няма. Ние трябва да свикнем с мисълта, че много дълго време ще трябва да справяме с това, което имаме. Животът на внуците на нашите внуци по много начини ще много по-различен от нашия.

Начините, по които бъдещите технологии могат да трансформират живота ни, не можем да си представим. Но с голяма доза вероятност може да се твърди, че хората ще продължават да живеят заедно един до друг на малка синя планета.

Related Posts

3 thoughts on “Заключено ли е човечеството в Слънчевата система?

  1. Голяма част от технологиите ни са със съмнителен произход, та по същия начин евентуално тея дет са ни създали, може би ще се смилят и някой ще изригне с „ЕВРИКА“ и ще имаме нов начин за транспорт в космоса ;) Далеч сме от пренаселеност между другото, ресурси, храна и вода има за всички и то за много векове напред :) Просто си припомнете кръговрата на веществата в природата:)

    1. Какъв кръговрат? Каква природа? Нима е останала такава?Всичко е издълбано, изсечено, унищожено, а сега и фауната , оказва се, трябва да се прочисти от „излишните“ видове животинки!…Алчността човешка граници няма! Отмъщението на майката природа ще бъде страшно!!!Жалко, много жалко за красивата ни планета!!!!

  2. Изглежда наистина излизането извън Слънчевата система ще е 5-тото измерение, за което упорито се говори и пише от доста години, но в последно време става съвсем актуално!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *