Eквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж

Правителството на Еквадор се съгласи да даде  политическо убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщи Ройтерс,  позовавайки се на министъра на външните работи на Еквадор Рикардо Патино.

Патино заяви, че се страхува, че могат да бъдат нарушени правата на Асандж, и обвини британските власти в „открита заплаха“ да нахлуят  в посолството на Еквадор в Лондон, където два месеца се крие австралиецът. Британското правителство от своя страна заплаши да лиши еквадорското посолство от дипломатически статут, което ще му даде основание за влизане в територията на представителство.

Министърът каза на пресконференция, че преди вземането на това решение, Еквадор е „разгледал всички аспекти на разследването на  Джулиан Асандж.“

Великобритания реагира със светкавична скорост. „Разочаровани сме от изявлението на министъра на външните работи на Еквадор.  В съответствие със  законодателството на Обединеното кралство Джулиан Асандж е изчерпал всички възможности да обжалва решението на британското правителство, което е законно обвързано да го екстрадира в Швеция. Ние ще изпълним това задължение..“ – цитира говорителя на Министерството на външните работи на Великобритания „Интерфакс“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *