Еквадор почти се съгласи да приюти основателя на WikiLeaks

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа е решил да предостави политическо убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, пише „Гардиън“. Еквадор е готов да предостави убежище на Джулиан Асандж, „- е казал правителствен източник, запознат със ситуацията.

По-рано министърът на външните работи Рикардо Патино  съобщи, че президентът ще реши съдбата на Асандж след Олимпийските игри в Лондон.

Въпреки това, остава неясно как ще стане това  – наистина ли Асандж ще излезе от  Великобритания  и ще иде в Еквадор или това не е нищо повече от символичен жест от страна на правителствата на държавата от Латинска Америка. Защото веднага след като   австралиецът напусне посолството, където се намира от юни 19, той веднага ще бъде арестуван за нарушение на правилата за освобождаване под гаранция.

„За да може Асандж  да напусне Англия, е необходимо да се гарантира безопасното му преминаване, чрез заобикаляйки британските власти. Възможно ли е това? Този въпрос ние трябва да вземем предвид?“ – каза Патино.

Въпреки това за бягството на австралиеца от  Великобритания, ако въобще се случи, то няма да е скоро.  Кореа успя да направи опровержение на  появилата се в „Гардиън“ информация, отново заявявайки, че решението все още не е взето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *