Глобалното затопляне може да върне палмите в Антарктида

Учените предричат  връщане на палмовитe дървета в  най-студените региони на нашата планета  като Антарктида.

Това се дължи на бързото глобално  затопляне на Земята. Изследователски екип, състоящ се от учени от цял  свят, стигна до заключението, че сравнително скоро в Антарктида може да се появят отново палмови дървета.

Според специалистите, палмови дървета са расли на зелените брегове на Антарктида преди около 50 милиона години, когато средната температура е била  20 градуса по Целзий.

„Предстои Антарктика да бъде отново топла, а нивото на на водата да  се вдигне с 60 метра. Антарктика ще наподобява такива топли крайбрежни градове като Ню Йорк, Сидни и Хонконг.“ – казват учените.

Учените са събрали проби от дълбочина около километър в океана  под дебел слой лед. Те открили следи от съвсем друга версия на Антарктика. Това е топла Антарктида, с екзотични дървета и растения, които са топлолюбиви.  Намерените под леда и изследвани проби показват, че ледът в тази област не винаги е била толкова много. Тук е било топло и слънчево като на плажа на курортен град.

Тези данни показват, че зимните температури в тези райони не са падали под 10 градуса по Целзий, а през лятото са били се задържали около 20 градуса, пише  CNews.

Изследователите подозират, че   мащабното глобално  затопляне, което се разраства всяка година все повече и повече, ще накара палмовите дървета да се появят отново в една от най-студените области на съвременната Земя.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *