И малкият стрес увеличава риска от смърт

Дори и минималният стрес, който обикновено не привлича вниманието на специалистите – психотерапевти, увеличава риска от смъртта на пациента от различни причини, са установили британски учени, пише British Medical Journal.

В същото време, около една четвърт от населението на света има минимални симптоми на тревожност и депресия.

Група учени от Университетския колеж в Лондон и Университета на Единбург анализирали данни от повече от 68 000 души на възраст 35 или повече години, чиито истории на болестта са включени в глобално проучване на здравето на британците между 1994 г. и 2004 г. Изследователите са се опитали да  оценят ролята на психологическия стрес като рисков фактор за смъртността от различни причини, включително и смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, рак, външни причини, за 8  или повече години по време на периода на наблюдение.

Психологическото натоварване се измерва с помощта на известната скала с параметри от „няма никакви симптоми“ до  „тежки симптоми“ на стрес и раздразнителност. Фактите на смъртта са били регистрирани в съответствие с показанията за причините за смъртта.

„Открихме, че дори и минимална депресия е рисков фактор за смъртност от всички причини, и колкото по-голям е стресът, по-голям е и рискът. Дори и хора в малък стрес са в опасност. Обикновено тези хора са 1/4 от населението, и  не отдават значение на симптомите и не  търсят професионална помощ „, казва ръководителят на научните изследвания, д-р Том Ръс.

Според колегата му д-р Дейвид Бати тези взаимовръзки могат да бъдат проследени и след като се вземат предвид редица други съществени фактори: тегло, начин на живот, тютюнопушене, консумация на алкохол и диабет. Висока смъртност се наблюдава не само сред тези, които пушат или пият много, а и сред пациенти, подложени на стрес.

„Този факт, че повишеният риск от смъртност се вижда  дори и при ниско ниво на стрес, следва да улесни търсенето на лекарства срещу много често срещаните, но минимални симптоми на депресия, за да се повлияе на ситуацията“ – казва Ръс.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *