Комуните в Европа въвеждат собствени валути

Икономическата криза принуди Европа не само да затегне коланите си, но също така да се обърне към миналото, намирайки едно от решенията в … Средновековието.

Именно тогава се появява разделение на териториите не само с границите, но също така и паричните, което се повтарят през ХХ век  в Австрия, Германия и Франция.

Така още веднъж,  доказан способ влиза в обращение. Комуните във Франция и Германия  пуснаха в обращение допълнителни банкноти. Естествено, те не са конкурентни на основната валута на страната, и не са  предназначени да заемат мястото на еврото на световната сцена. Просто с тях много по-лесно се плаща  за стоки и услуги в определена ограничена зона.

В Германия  около 60 общини „живеят в ритъма на местната валута.“ Във Франция циркулират около 30 вида  местни валути, които не са съществували преди три години. В  Анже се разплащат с Muse, в Ардеш – с Luciole, в Обен – Bogue. Във Вилньов-сюр-Ло брашно се купува с Abeilles, пише Le Point.

WIR e местна валута, която съществува във Швейцария от  1934 г., и се намира в оборот между  60 000 компании, които представляват 20% от икономиката на страната.

Според експерти, това явление не представлява  икономическа заплаха и ще помогне за съживяване на икономиката на даден регион. Купувачите в  него имат избор в какво да платят, т.е. за същата услуга за 50 евро,  могат да платят с изобретената валута. Въпреки това за да се предотврати колапса на икономическата система, нито една местна валута не е конвертируема, т.е. не може да бъде обменяна за истински банкноти (в евро).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *