Край на света през 2012 г. няма да има

Край на света през 2012 г. няма да има , поне не по вина на Слънцето. Според учените на НАСА  слънчевата активност сега попада в рамките на нормалния   11-годишeн цикъл и няма опасения, че през 2012 г. ще се случи огромно изригване на Слънцето, за което се предполага, че ще унищожи Земята.

Хелиофизикът от НАСА Алекс Янг твърди, че Слънцето просто няма достатъчно енергия, за да изпрати една огромна огнена топка на разстояние от 150 милиона километра, за да удари Земята. Но изблиците на електромагнитната енергия, излъчвани от Слънцето, могат да нарушат работата на електрическите мрежи и  трансформаторите.

За да прогнозира такива ситуации, НАСА изучава Слънцето и космическия климат.

„В случай на особено мощни  слънчеви бури НАСА ще предупреди  енергийните компании и всички заинтересовани страни“ – уверява Алекс Йънг.

Related Posts

2 thoughts on “Край на света през 2012 г. няма да има

  1. Абе тез учени са се побъркали вчера казват, цитирам: “Слънцето готви ядрен удар срещу Земята
    Астрономите предричат мощно изхвърляне на плазма от Слънцето през септември, като мощността на изригването се сравнява със силата на ядрен удар срещу Земята. Прогнозата е свързана с появилата се наскоро „пукнатина“ по повърхността на нашето светило, която представлява особен участък с дължина 800 000 км и с понижена температура. Учените сравняват образуванието с вулкан, който ще изригне съвсем скоро с бясна мощ.

    Появата на странната пукнатина върху слънчевата повърхност дори отклони вниманието на астрономите от наблюденията на успехите на марсохода Curiosity. Съществуването на странното образувание накара мнозина да си припомнят прогнозите на NASA за това, че през септември ще ни връхлети слънчево изригване с невиждана сила, последствията от които ще бъдат съпоставими с ядрена война или падането на гигантски астероид.

    Последното мощно изригване на Слънцето се случи на 8 март тази година, като предизвика проблеми при комуникационните системи и неразположение у много хора.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *