„Ликът на дявола“ се появи в слънчево изригване

Мощно изригване на плазма  от  Слънцето, регистрирано в понеделник вечер от космическите  обсерватории, разкри „лицето на дявола“ – причудливо лице, което може да се види в струята с плазма, съобщи  лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето Лебедев (ФИАН).

„Космическите коронографи, непрекъснато наблюдаващи веществата, изтичащи от слънцето, заснеха плазмоид, който с малко въображение много прилича на разярено лице на човек или дори на“ лицето на дявола. „В тази си форма, изригванията са краткотрайни (по-малко от час) и след това се превръщат в обикновен облак плазма, типичен за обекти от този тип, „- се казва в съобщението.

Учените отбелязват, че в слънчевите структури  относително често може да се видят някои много необичайни образи, които обаче, са много краткотрайни.

РИА Новости

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.