МНДСВ: Държавата v/s спорта

Феерията Лондон 2012 свърши, България е на 63-то място със своите два медала. Да поздравим победителите и организаторите – беше невероятна Олимпиада.

Страната ни от 60 години за първи път е чак на 63-то място по медали, а сме били седми.

Как стана така?

Така става, когато ни управляват като за пред камерите. Когато премиерът ни „раздава” спонсори на отбори по свой избор и от държавната сметка. Когато любовта към спорта на това управление се превръща в лична благотворителност на премиера. Когато фанфарите се надуват за една спортна зала, за един футболен тим, или за една партия тенис. Но да свалим розовите очила и да се приземим без „омекотяване”.

Например, да кажат премиерът и неговият министър на спорта колко пари се харчат за спорт и как точно се харчи държавната пара – за какво и за кого и от кого? Колко пари дава държавата за спорта на децата и младежите и колко за елитни спортисти? С колко нови спортни имена отидохме в Лондон? Кой е виновен за провала на България и по спортна линия? Ако е министърът – да си ходи. Ако премиерът не е поискал да има политика за спорта и младежта – да си отива цялото правителство.

Дереджето на спорта е същото като на здравеопазването, пенсиите, икономиката, цените и т.н. Провалът в Лондон е провал на цялото управление и това не е пресилена оценка. Трябва болезнено накрая да осъзнаем, че на държавно ниво се щураме насам натам и не си виждаме нито целта, нито пътя към нея във всяка област на управление. Липсва ни енергията на общност. Представянето ни на Олимпиадата олицетвори цялостното безцелно състояние на обществото и управлението ни.

МНДСВ публично пита:

Каква е държавната политика на ГЕРБ за спорта и младежта? Искаме да знаем за какво се харчат парите. Нещо повече, само с пари не става.  Искаме само медали от Олимпиади? – Тогава да хвърлим всичко за елитни спортисти. Или ни трябват здрави деца? – Тогава да върнем на децата спортните площадки и игрища в кварталите, превърнати в строителни ями.

Тъжно е, но голяма част от постиженията на нашите спортисти са въпреки държавата. Да си бил за малко някога спортист не значи че имаш усет за рационалното харчене на парите. Една шепа спортисти са превърнати във фаворити, но това деморализира всички останали. Един въпрос – дали в момента за децата в 150-хиляден „Люлин” има и един работещ басейн? Къде да тренират те? Талантливият спортист може да се роди навсякъде.

Добре, че Ивет Лалова тренира в чужбина и има възможност да се развива. Доколкото разбираме на почти всички наши, представили се добре в Олимпиадата момчета и момичета са предложили да се състезават за други държави. И много от тях приемат. Като Боянка Костова и Валентин Христов, които зарадваха с постиженията си Азербайджан, вместо България.

Спорът е здраве, спортът е воля, спортът е дисциплина, спортът е обединение. Г-н Премиер, вие сте спортист, нали? Знаете, че с милиарди не може да купите тези неща. Сменете си министъра на спорта. Накарайте новия да направи цялостна политика за развитие на спорта у нас. Дайте на децата да играят в залите и по игрищата. На магистралите не могат. И ще се родят нови талантливи олимпийци.

http://www.ndsv.bg/content/5135.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *