На 100 милиона години Слънцето оставя Земята без защита

Американски изследователи са открили, че поне веднъж на всеки 100 милиона години, диаметърът на хелиосферата става по-малък от диаметъра на орбитата на Земята. В резултат на това  Земята се оказва уязвима за междузвездни лъчи и прах, което може да предизвика ледникови  периоди. Това  съобщава New Scientist, а статията на изследователите ще се появи в списание Astrobiology.

В рамките на проучването  изследователите построили компютърен модел на промяната на хелиосферата – регион, където слънчевият вятър се движи със свръхзвукова скорост, докато  Слънчевата система преминава през галактически региони с различна плътност. В резултат на това е  установено, че по време на среща с особено плътен клъстер от прах (честотата на тези събития е около 10 на един милиард години) диаметърът на хелиосферата може силно да се свие.

В резултат на това атмосферата на Земята се оказва  уязвима за космическите лъчи (обикновено от тях ни спасява  границата на хелиосферата), които увреждат озоновия слой, както и междузвездния прах. Натрупването на последния в горните слоеве на атмосферата води до намаляване на  слънчевата топлина, достигаща на земната повърхност, което вероятно предизвиква появата на поредния ледников период.

Според изследователите, подобни изчисления са направени за червените джуджета – най-многобройният клас  звезди, за които е известно, че най-добре защитават собствените си планети.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *