„Остават няколко седмици до атаките срещу Иран“

Бомбардировката на ядрените съоръжения на Иран ще бъде възможна в началото на октомври, пише Франческо Батистини в статия, публикувана във вестник „Кориере дела Сера.

„В продължение на няколко месеца се водеше спокоен дебат за атаката срещу Иран, и сега се оказва, че до възможната атака остават едва няколко седмици Това  не е случайно. Съществува доклад на американската агенция NIE  (National Intelligence Estimate), който съдържа предупреждение: от юни към днешна дата ядрените запаси на Иран са се увеличили. Известна е и датата: 1 октомври, деня, когато, според израелски източници, Техеран ще има 250 кг уран, обогатен до 20% . Това количество ще бъде достатъчно да се направят от две до четири супербомби , да се поставят   на новите ракети Шахаб-3 и да се изстрелят на 1300 км – те ще достигнат пустинята Негев и ядрения център в Димона, където еврейската държава произвежда тайните си ядрени оръжия „- пише вестникът.

Да се вярва в това или не? Началникът на генералния щаб  Бени Гантц призовава за подготовка „по всички фронтове.  Според проучванията на общественото мнение, само 35 от населението е за блиц без военна поддръжка от САЩ. Но бившият министър -председател Ехуд Олмерт демонстрира внимание : според становището му все още има време, а  международните санкции сработват: след няколко месеца иранската икономика ще се срине, „- пише авторът.

„Израелските военно са обезпокоени от това, че ако  по време на евентуална операция няма подкрепа от САЩ, израелските загуби ще бъде несравнимо по-големи от тези, прогнозира от министъра на отбраната Ехуд Барак (500).

„Израелските самолети можеха да използват три въздушни коридора за да нанесат удари по ядрените съоръжения в Иран. Но един коридор е затворен:. Саудитска Арабия, която преди две години предостави на разположение на Израел своите бази и  небе, сега промени мнението си . И предупреждава израелците, че няма да толерира използването на нейното въздушно пространство, без „съгласувани решения“: С други думи, танцът на смъртта  играйте без нас „- пише авторът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *