От китайски град изселват 80 хиляди семейства заради туристите

Властите на град Кайфън – една от седемте исторически столици на Китай – са решили да възстановят историческия характер на центъра на града и да  построят тематичен парк от времето на династия Сун, за да привличат туристи. Според Shanghai Daily, за тази цел от центъра на Кайфън за четири години ще бъдат изселени 80 000 семейства, като по този начин ще се освободят 200 000 квадратни метра.

През първата година ще се изселят 35 000 местни жители и техните къщи ще бъдат разрушени. Това ще струва 20 млрд. юана (около три милиарда долара). Обща стойност на проекта се оценява на 100 млрд. юана (повече от 15 милиарда долара). Годишният доход на Кайфън  е 5 млрд. юана (около $ 800 млн.).

Липсващите пари за изграждане на парка, градските власти възнамерява да вземат като заеми от банки или чрез издаване на облигации.

Въпреки факта, че Кайфънг е бил столица по време на династията Сонг, градът сега е сред най-бедните в провинция Хенан. През първата половина на   2012 г., е посетен от около 28 милиона туристи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *