Откриха и плъхове без зъби

Учените са открили в Индонезия невероятни плъхове,  които почти нямат зъби. Това е единственият гризач, който не отговаря на името си, пише Асошиейтед прес.

Две плъха от по-рано от неизвестен на науката вид е са уловени миналата година на остров Сулавеси в тропическата гора. На пръв поглед те приличат на обикновен домашен плъх и се различава от него само с големите уши и удължена муцуна като хобот. Учените са дали на новия вид почти непроизносимото име Paucidentomys vermidax, което приблизително означава „беззъб плъх“.

В действителност, ако се погледне в устата на плъха, можете да се види , че почти няма зъби, с изключение на две големи горни резци. Плъхът ги използва като нож, хранейки се с обичайното си меню – земни  червеи.

Не е изненадващо, че странното животно  много е заинтересувало специалистите по биология. Учените знаят, че неговите роднини, представители на многочисления отряд гризачи, са постигнали голям успех в животинския свят  до голяма степен заради структурата на зъбите си. При гризачите те растат непрекъснато, което им позволява да ядат буквално всичко и да се промъкват в най-недостъпните места. Очевидно е, че откриването на беззъб гризач е шок за науката.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *