Планът „Б“ на Меркел да запази еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел винаги е твърдяла, че   иска да запази еврозоната в сегашния  и вид, пише британският в. «Economist». Въпреки това  със задълбочаването на финансовата криза, която започна преди две години, Германия ще трябва да харчи още повече пари за подкрепа на еврото, и следователно би било странно, ако   „шефът“ на еврозоната   не разполага с план „Б“.

Такъв план е разработен  тайно, пише вестникът. Целта е да не се унищожи еврозоната, а да и се  направи „хирургична“ операция.

Първият вариант – излизане от еврозоната на Гърция, ако тази страна не „оздравее“ в определения и срок.

Вторият вариант – изход на  по-голям брой   страни от еврозоната, „заразени“ от Гърция, които са вече са искали или ще поискат помощ от ЕС, иначе изтичането на капитал от тези страни в еврозоната ще се ускори и е възможно да предизвика масово изтичане на депозити на стойност трилиони евро и рухването на цялата система за банкиране в еврозоната, пише вестникът .

За Меркел, учен по образование, политик по призвание и по темперамент предпазлив човек, се твърди, че отказва да поеме рисковете, свързани с план „Б“, и го е отхвърлила. Въпреки това план „Б“ остава в резерв, пише «Economist».

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *