През 2012 г. по крайбрежието на България са намерени 59 мъртви делфини

Според „Дарик“, експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водните ресурси в Бургас са разтревожени. От началото на годината на българското черноморско крайбрежие са намерени 59 мъртви делфини, а  броят на умрелите животни продължава да расте. През същия период на миналата година е имало само 21 случая с намиране на мъртви делфини.

В България убийството на делфините е престъпление, за посегателството върху живота на китоподобните да налага глоба от 100 до 5000 лева. Въпреки това върху телата на повечето мъртви делфини експертите не намират следи от насилствена смърт.

Учените смятат, че морските животни умират поради изменението на климата, тъй като увеличаване на броя на смъртните случаи при делфините са регистрирани в черноморското крайбрежие на Турция, Румъния и Грузия.

http://bgnews0001.livejournal.com/1257654.html

http://30dumi.eu/2012/08/prez-2012-g-po-krajbrezhieto-na-ba-lgariya-sa-namereni-59-ma-rtvi-delfini/

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.