Психолози приравниха видеоигрите към порното

Американският телевизионен канал Си Ен Ен пусна на интернет страницата си   преди време сензационна статия „Проклятието на младите хора: Как   видеоигрите и порното  погубват младото поколение“. В нея психолозите Филип Зимбардо и Никита Дънкан оприличиха видеоигрите на  порнография и ги обвиниха, че „зомбират“ младите.

Според Зимбардо, сред тези, на пръв поглед коренно различни занимания, има важни прилики: те дават бърза награда и приучват към постоянно искане на нещо ново.  В резултат на това се предполага, че расте едно цяло поколение от хора, които не знаят какво да правят в компания  и как да се доближат до момиче. „Мозъците на момчетата са  главната аудитория на порно и видео игри – те се пресищат и изискват непрекъснато стимулиране“ – съкрушено казват психолозите. – „Младите хора се отучват да създават романтични  връзки … Те не знаят какво да кажат!  Те не знаят какво да правят! “

Като примери на негативното влияние на игрите Зимбардо и Дънкан дават скорошната смърт от  „Diablo III» в Южна Корея и смъртоносното изпълнение на норвежкия терорист Брейвик, напомнящо на World of Warcraft.

От една страна, разбира се, изводите са доста съмнителни. Всеки, който някога е играл на видео игра и е гледал порно, разбира че разликата между тях е огромна. От друга страна Филип Зимбардо – в  психологията в знаменитост в световен мащаб. През 1971 г. той постави шокиращият „Станфордски затворнически експеримент“, в който се изясни, колко е лесно да се събуди в нормален човек  морален  садист.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *