САЩ тестват автомобили, които си “говорят” един с друг

В град Ан Арбър (Мичиган) започват тестовите изпитания на нова система за безопасност на движението по пътищата: Стотици превозни средства са  оборудвани с устройства, които им позволяват да споделят информация помежду си.

Технологията позволява да се информират водачите за потенциално опасни ситуации на пътя. Това ще предотвратява голям брой произшествията по пътищата, смятат властите на американския щат Мичиган.

Експериментът, планиран за една година, бе иницииран  от Министерството на транспорта.

Ако системата демонстрира своята ефективност, законодателството може да бъде изменено така, че да се оборудват всички превозни средства с такива устройства.

„Тази най-нова технология предлага реална надежда за подобряване на ефективността и безопасността на движението,“ – заяви министърът на транспорта Рей Лахуд.

Жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2011 г. в САЩ са повече от 32 хиляди души.

В реални условия

Както изчисляват в правителството, технологията ще предотврати 80% от произшествията, които не са свързани с наркотици, алкохол и други фактори, които оказват влияние върху физическото състояние на водача.

Експериментът ще струва на страната 25 милиона долара. Компаниите Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota и Volkswagen   са предоставили за това свои автомобили.

Около 500 превозни средства (най-вече камиони и автобуси) са снабдени със съобщителни устройства в мрежа, която прилича на Wi-Fi. До началото на октомври, броят на превозните средства, участващи в експеримента ще  се увеличи до 2,8 милиона единици.

Специални устройства ще комуникират помежду си и ще  изпращат данни към центровете за данни в  кабината на колата.

За да заработи системата, такива устройства ще трябва да бъда инсталирани на всички коли, твърдят експерти.

Водачът ще получава предупреждение, ако системата прецени, че има висок риск от сблъсък с друго превозно средство. Например, на завоите, където е ограничен обзорът.

Също така ще се чува аларма, ако колата промени лентата за движение или   предната кола внезапно спре.

Според Дейвид Стрикланд, представител на Националното управление за пътна безопасност, целта на експеримента е да се разбере как тази технология може да работи в реалния свят.

Алтернативата

На пазара вече има алтернатива на тази технология. Например Bosch предлага ултразвуков прибор, който подава сигнал за появата на даден обект на три метра от колата, когато водачът не може дори да го забележи.

Nissan представи свое устройство, което помага за предотвратяване на сблъсък: тази технология позволява да се направи оценка на ситуацията на пътя и в случай на опасност, автоматично задейства спирачките.

Американските власти се опитват да се създадат обща система, която  не зависи  от работата на отделните устройства. Въпреки това, както  отбелязват експерти, системата няма да работи, освен на ако всички превозни средства задължително  се монтира необходимото оборудване.

„Ще отнеме известно време тази технология да стане  широко разпространена. Успехът ще зависи от това доколко  технологията е ефективна и дали правителството ще настоява за задължително оборудване на всички коли с тези устройства. Ако правителството не  предприеме активни усилия, системата вероятно ще заработи чак след 30-40 години „- казва експертът по автомобилния пазар, професор Дейвид Бейли.

Според експерта, може да се каже , че потребителите   ще са склонни да инвестират в такова оборудване за сигурност, обаче, за да може използването на технологията да стане нещо обичайно, трябва да се направят промени в законодателството.

Volvo работи по алтернативна безжична технология, която позволява да управлявате колата, като се ориентирате по движението на пилотно превозно средство. Когато такова оборудването се постави на всички автомобили, които са на път, тази технология ще позволи без шофьора да се  формира колона, която  да се движи, ориентирайки се по движението на главната машина.

Тази технология може да се използва успешно по магистралите и ще позволи на водача да се разсейва от  шофиране и да почива по  пътя.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *