Три лева за литър бензин съвсем скоро

Седмицата започна с нови и, както е обичайно в разгара на лятото, по-високи цени на горивата. Най-масовият бензин А95 прескочи прага от 2,70 лева.  На някои бензиностанции горивото достигна безпрецедентните 2,72 лева.

Това е нов рекорд, който подобрява мартенските резултати за горивата. Тогава галопиращите цени на бензина и дизела, предизвикаха протестите на хиляди, които излязоха по улиците.

На пролет литър от най-масовия бензин струваше 2,70 лева, което е с 2 стотинки по-евтино, отколкото е в момента. Дизелът на 13 август се продава на цени между 2,68 и 2,69 за литър.

По груби сметки, само за 2 дни горивата поскъпнаха с 3-4 стотинки. При това в пика на отпуските.

Повишаването на цените на едро от „Лукойл Нефтохим” е предизвикано от по-скъпия петрол.

Според експерти цените ще продължат да нарастват и през следващите няколко месеца. Не е изключено бензинът да достигне 3 лева.

Един от основните фактори влияещи на цените на горивата на дребно са акцизите и ДДС-то, с който се облагат горивата.

Според финансовият министър Симеон Дянков обаче планове за повишаване на акцизи няма.

Акцизите на горивата се определят веднъж годишно. Ставките зависят не само от сметките на управляващите, но и от Европейския съюз.

Според Програмата за повишаване на акцизите у нас, от 2013-та трябва да се вдигне налогът на дизела и да стане от 630 на 645 лева за хиляда литра. Това би оскъпило допълнително дизела с още 2-3 стотинки.

novanews.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *