Целта на Борисов – след замразяването на цените да оцелее само монополът

Замразяването на цените на основни хранителни продукти е циничен социален експеримент с тежки последици за всички български граждани – фалити на малки и средни производители и търговци, ново увеличение на безработицата, нов скок на цените, недостиг на български продукти, спад на качеството на храните, ново задълбочаване на бедността.

Това се заявява в декларация на Движение „България на гражданите“ по повод замразяването на основни храни от страна на земеделския министър Мирослав Найденов, срещу което вече се обявиха основните политически формации у нас.

Според „България на гражданите“ целта на правителството на Бойко Борисов е да смаже малки и средните производители и търговци, защото те са единствената защита срещу диктата на монополите и своеволията с цените.

В декларацията се посочва още, че правителството обслужи монополните интереси на „Лукойл“ и че гражданите платиха „замразяването“ на цените на горивата с 13% поскъпване за по-малко от година.

Поскъпването на яйцата през пролетта пак беше в услуга на фирмите от близкия на Борисов картел и пак хората платиха цената, се казва още в декларацията и се предупреждава, че резултатът и сега ще е такъв.

По думите на Даниел Митов, ако хората от правителството на Бойко Борисов бяха прочели малко повече книжки щяха да знаят, че подобна стъпка като замразяване на цените води до катастрофални последици.

Правителството върви по стъпките на Жан Виденов, заяви Митов. Според него целта на Бойко Борисов е да смаже малкия и среден бизнес и да утвърждава монополите.

Бисер Манолов, който е финансист изтъкна, че не цените са проблеми, а ниските доходи и заяви категорично, че държавата трябва да се концентрира в посока повишаване доходите на населението.

По повод информациите, че пенсиите ще бъдат увеличени със 7.6% Манолов изтъкна, че натрупаната инфлация е доста повече – 10.2%, така че ако има компенсиране, то ще е само частично.

Манолов посочи статистически данни за последните три години, показващи драстично поскъпване на основните храни: брашното се е увеличило с 26.39%, олиото с 42%, маслото с 26.14%, кашкавалът с 20%, яйцата с 20.53%. За последните три месеца има тенденция на харчене на спестяванията за покриване на месечните сметки, съобщи още той. „Хората вече изнемогват и са принудени да харчат своите бели пари за черни дни“, коментира Манолов. „Тоест – добави Даниел Митов – черните дни са дошли„.

Според координатора на екипа по земеделие Нено Димов не става въпрос за некомпетентност от страна на правителството, а за целенасочена политика за унищожаване на икономиката. „Това е компетентно унищожаване на българската икономика в полза на монополите. Това замразяване на цените ще ни излезе през носа„, категоричен Димов.

Експертите на „България на гражданите“ са убедени, че резултатът от тази политика ще са непоносимо високи цени през зимата. Според тях подчинената на Борисов Комисия за защита на конкуренцията пак ще обгрижи монополите, а Комисията за защита на потребителите ще проспи и този скандал.

Ясно е, че Мирослав Найденов няма да се извини, че работи съзнателно и целеустремено за картелите, а не за гражданите. През зимата Борисов може да го уволни, за да избяга от личната си отговорност, но хората ще продължат да плащат сметките на монополи и картели, да обедняват и купуват все по-малко и все по-скъпи стоки. Отговорността за това е на правителството на Борисов. Това е резултатът от управление на картела ГЕРБ“ се заявява още в декларацията.

Премахването на този картел е първа точка от антикризисната програма на „България на гражданите“, заяви още Даниел Митов. Той добави, че „България на гражданите“ се надяват ГЕРБ колкото може по-скоро да спрат да управляват. Ние се готвим за избори, когато и да са те, добави Митов.

http://news.ibox.bg/news/id_1589760440

Related Posts

5 thoughts on “Целта на Борисов – след замразяването на цените да оцелее само монополът

  1. Мислех,че този сайт е за друга информация а не за политика.Спрете да ни пълните главите с глупости иначе спираме да влизаме в него.

    1. Ще ми бъде мноооого мъчно за теб и ще плача по часовник точно 3 мин.

  2. Идеята на сайта е да поднася всякакви новини, останали извън полезрението на официозите у нас, поради тясната им връзка с олигархията, и същевременно да показва любопитни и непознати факти и теории.

  3. Saita se transformira v edna shliokavica.Da poglednem gore kategoriite.A te sa UFO
    АНОМАЛНО
    АПОКАЛИПСИС
    ЗЕМЯТА
    КОСМОС
    НАУКА
    ПАРАНОРМАЛНО
    СВЯТ
    Monopola na BB kude se vpisva v Apokalipsis ili v Svqt?
    Ima dostatuchno saitove za politika,finansii….i dr.Tuk vlizam da cheta neshta kato anomalii izvunzemni i drugi takiva.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *