Учените са поразени от кръвожадността на котките

Учени от aмериканския университет в Джорджия се убедили, че котките убиват много повече животни, отколкото се смяташе досега, съобщава USA Today.

Преди били отчитани само тези животни, които  котките носели у дома – средно по две на седмица. Но както се оказва, това е по-малко от една четвърт от реалните цифри.

Изследователите  прикрепили към нашийниците на 60 домашни котки  миниатюрнии камери и в продължение на 10 дни регистрирали какво правят. Котките прекарвали далеч от дома всеки ден средно  четири до шест часа. Както се оказало, около 30% от убитите животни,  котката изяждала, а почти 50%  оставяла, като у дома носила само една пета от лова си.

Учените изчислили, че всяка котка убива средно по 10 животни на седмица.

В САЩ има 74 милиона домашни котки. Дори и като се има предвид, че ловуват само 30%  бездомните и домашни котки, техният хищен нрав е една от причините всеки трети вид  птици в САЩ да е под заплахата от изчезване.

Учените изчислили, че 41% от броя на животните, убити от котките са гущери, змии и жаби. Катерици и мишки са 21%, насекоми и червеи  20% , а 12% са птиците.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *