В Париж строят първия екологичен квартал

Първият екоквартал в Париж градските власти планират да пуснат в експлоатация през 2014 г. Създаденият още през 2004 г. проект за градско благоустройство на терена в близост до жп гарата Gare де Rungis, който се строи днес в центъра на 13-тия  район на френската столица, поставя началото на серия от екологично чисти квартали на Париж.

На площ от 3,8 хектара между парка Монсури и площад   Италия през 2014 г. ще се въплъти в реалността идеята на архитект Бруно Фортиър. Намалена консумация на енергия, ограничен достъп за автомобили, нови начини за свързване на ж.п. гарата и бул. Келерман, система за събиране на дъждовна вода – всички те ще бъдат представени в новия квартал, заедно с местата за отдих.

Градската градина площ от 5 000 квадратни метра,   проектирана от Майкъл Пеня, ще се намира в непосредствена близост до три сгради с необичайна архитектура. Сградите ще се захранват със слънчева енергия, преобразувана от слънчеви панели, пише  Le Point.

Известния архитект Уини Маас ще изгради в новия квартал първата в  Париж сграда за военновъздушните сили, където ще работят около 900 сътрудници на  площ от 19 000 квадратни метра. Според идеята на архитекта, центърът на сградата ще бъде празен. Визуално ще изглежда, че там има дупка. В тази „дупка“ ще има вътрешен двор, където можете да се насладите на чист въздух и на слънчевите лъчи.

Не се пренебрегнати в новия квартал и  младите хора, които учат. Общежитие за студенти и учени е  разработено от Кристиан Oвет. Всички технологии ще са насочени към икономия на ресурси и преди всичко ток. В допълнение външните стени ще бъдат оборудвани по такъв начин, че цялата топлина, която  ще акумулират през  деня, ще загрява сградата през нощта.

Колегата му Катрин Ферма е разработила дизайн за ясла за 60 деца, която ще съседства с дома за стари хора с капацитет 100 места. И накрая композицията завършва с администрацията на квартала, където ще се намират социалните услуги и който ще бъде на мястото на старите железопътни линии Малкия пръстен на Париж, според Le Figaro.

Може би само шофьорите ще останат недоволни от това творение. В квартала ще се движат само трамваи (трета линия). Значително място на пътя ще бъде дадено на велосипедистите. Голям автомобилен поток няма да има заради малкото пространство, което разработчиците на проекта все пак са оставили за феновете на четириколесните превозни средства.

А в кметството на Париж отбелязват, че развитието на Gare de Rungis e само началото. Екокварталите  във френската столица през годините ще се множат.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *