Великобритания заплаши да превземе с щурм посолството на Еквадор

Властите на Обединеното кралство, заплашиха да щурмуват посолството на Еквадор в Лондон, ако не им бъде предаден основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, пише Daily Mail. Пред посолството на  латиноамериканската държава дежурят британски  полицаи, готови да арестува Асандж.

Заедно с това официален Лондон призна, че  да се влезе на територията на посолството на законно основание, правителството на Еквадор трябва да бъде  предупредено една седмица преди спецоперацията. По този начин щурмът може да започне не по-рано от следващия четвъртък, а решението дали да се даде убежище на Асанж или не,   в Кито ще бъде взето днес.

Намерението на британските власти да атакуват посолството предизвика остър отпор от страна на властите на Еквадор. „Това е неприемливо за  демократична, цивилизована и спазваща закона страна.  Ако заплахата на британската страна   бъде изпълнена, тя ще се тълкува като  враждебен акт от Еквадор и  това от своя страна ще наложи да използваме дипломатическа сила -каза министърът на външните работи на страната Рикардо Патино, и възмутено добави: – Ние не сме британска колония „.

Преди това властите на Еквадор получиха от британските власти писмо, в което, между другото, се казва: „Има дипломатическите и консулските закони, които да ни позволят да арестуваме Асандж директно към сградата на посолството.“

Говорител на правителството на Еквадор нарече това „явно нарушение на международното право и протоколите, предвидени във Виенската конвенция.“ „Вместо да заплашва посолството на Еквадор, британското правителство трябва да използва енергията си, за да се намери мирно решение на ситуацията“ – добави той.

Related Posts

One thought on “Великобритания заплаши да превземе с щурм посолството на Еквадор

  1. Е това е тя политиката на колониалните държави.Трябваше Еквадор да даде политическо убежище на Асандж преди Олимпийските игри и ако тогава Великобритания заплашеше да влезе със сила в посолството на Еквадор в Лондон светът да заплаши англетата с бойкот на Олимпиадата.Егати правото.Че те така могат да си щурмуват всяко посолство по свое усмотрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *