Внимателно с алуминия

Алуминият е един от най-често срещаните метали на планетата. Той може да се намери навсякъде. Затова сега от алуминий правят всичко, което е възможно и понякога металът попада в нашия организъм.

Алуминий сега се използва навсякъде тъй като този метал е най-евтин  и достъпен. Храни и козметика са опаковани в алуминиеви туби и кутии.

„Живеем в ерата на алуминия.Това е   третият по разпространение елемент в земната кора. Алуминият   естествено и лесно прониква във водата и почвата. И тъй като  е сравнително лесно да се получи, го използват навсякъде в индустрията.  Сега алуминият е навсякъде: в зеленчуците, водата, млякото за кърмачета, посуда, козметични продукти, и дори ваксини „- казва британският химик  Кристофър Ексли.

Този метал, който няма никаква биологична функция, за разлика от цинка, или, например, желязото, бързо прониква в кожата и храносмилателния тракт. Попадайки в кръвта той се филтрира чрез бъбреците и се отделя с урината. Въпреки това, около 20% от алуминия  успява да  избегне филтрацията и да заседне в нашето тяло, главно в костите, черния дроб, белите дробове и мозъка.

В продължение на много години алуминият може да се натрупва  в организма ни, докато той  започне да отслабва. В големи дози той вече е много токсичен елемент.

„Алуминият присъства в течащата вода и храната“, казват учените, – “ трудно е да се скриете от него и е трудно да се избегне.“

Алуминий се съдържа и в такива хранителни добавки, консерванти и оцветители, като E173, E520, E523, E541, E554: ? E556, E558, 559 и E1452. Така че бъдете внимателни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *